Wieks

Wieks zelf maken

Wieks wordt door bakkers gebruikt om het brood na het bakken te bestrijken, hierdoor krijgt de korst van het brood een diepere kleur en een mooie glans. In dit artikel beschrijven we hoe je wieks zelf thuis kan maken.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten

Ingrediënten
  

  • 100 % water
  • 1,5 % aardappel zetmeel
  • 2 % Basterdsuiker

Instructies
 

  • Van het zetmeel en de basterdsuiker heb je maar heel weinig nodig. Dat is op een normale keukenweegschaal niet goed te wegen. Hoe dat komt leggen we in dit artikel uit. We raden je aan om een precisie weegschaal te gebruiken.
    Gebruik een klein steelpannetje en doe daar eerst de helft van het koude water in samen met het zetmeel en basterdsuiker. Door het water in het steelpannetje te walsen zal het zetmeel en suiker oplossen. Zet het steelpannetje op de kookplaat en verwarm het rustig. Je zal op een gegeven moment zien dat de vloeistof stroperig wordt. Dat is goed, dat is het moment dat de zetmeel gaat verstijfselen.
    Ga door met verwarmen tot het kookt. Laat het papje tien tot dertig seconden koken en zet dan de kookplaat uit. Voeg nu de andere helft van het water toe en zorg dat het water goed mengt met het papje.
    Laat het goed afkoelen, daarna is het klaar voor gebruik. Wij bewaren wieks in een oude jampot met deksel. Voor gebruik moet je de jampot ontsmetten. De jampot kan je ontsmetten door de pot en de deksel eerst goed schoon te maken en daarna een klein laagje water in de pot te doen en de deksel er op te draaien maar hij moet niet strak dichtgedraaid zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept